OHJEITA ALOITTELEVILLE RATAHARRASTAJILLE  
 

Ensi kertaa radalla?

Rata on maantietä paljon turvallisempi ympäristö vauhdikkaan kaarreajon harjoitteluun. Mahdollinen kaatuminen aiheutuu lähes aina houkutuksesta kasvattaa vauhtia nopeammin kuin taidot karttuvat.

Kun ilmoittaudut ratapäivälle ennakkoon, valitset ilmoittautuessasi nopeusryhmän. Ensikertalaisille vahva suositus on valita hidas ryhmä, vaikka ajaisit kyykkypyörällä ja maantieajosi olisi reipasta. Pyrimme halutessasi siirtämään sinut nopeampaan ryhmään, jos taitosi siihen riittävät.

Vaikka emme pystyisi järjestämään ratapäivän aluksi ohjattua ajo-opetusta, pyrimme kuljettajakokouksen jälkeen kertomaan perusasioita radalla harjoittelusta ensikertalaisille ja vastaamaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Pyrimme ilmoittamaan Facebook-sivuillamme etukäteen, jos järjestämme aloittelijoille ajo-opetusta radalla. Tällöin tiiviin teoriaosuuden jälkeen kierrämme rataa rauhallisella vauhdilla ajolinjaa näyttäen yhden tai kaksi ajovuoroa. Jos joku näyttää tarvitsevan enemmän ohjausta tai koet tarvitsevasi lisää opastusta, voimme tarvittaessa opastaa enemmänkin.

Varusteet

Suosittelemme nahkaisten ajovarusteiden käyttöä, koska ne suojaavat mahdollisen kaatumisen jälkeen asfalttia liukuessa paremmin kuin kankainen ajoasu. Nahkainen ajoasu säilyy tällöin myös todennäköisemmin käyttökelpoisena.

Erillinen puettava selkäsuoja on huomattavasti turvallisempi kuin ajoasuihin integroidut suojukset. Sellainen kannattaa hankkia myös maantieajoon.

Pyörän lasiset osat saattavat sirpaloitua mahdollisessa kaatumistilanteessa. Ne kuuluu teipata, jolloin ne rikkoontuessaan aiheuttavat vähemmän siivottavaa radalle.

Ajo-ohjeita

 • Ota päivän ensimmäinen kierros ns. tutustumiskierroksena ja kiinnitä huomiota radan kuntoon.
 • Ota session ensimmäiset kierrokset rauhallisesti, anna renkaiden lämmetä.
 • Koska radalla harjoitellaan vauhdikasta kaarreajoa, keskity vain edelläsi näkyviin tapahtumiin. Teippasit tai poistit pyörästäsi peilit sen vuoksi, ettei tulisi kiusausta katsoa taaksesi.
 • Vaikka kuulisit välittömästi takanasi tulevan moottoripyörän, älä väistä, vaan säilytä aina looginen ajolinja - se helpottaa ohittamista ja tekee sen turvalliseksi
 • Jos haluat päästää nopeampia ohi, tee se ajamalla suoralla vähän hitaammin
 • Toisinaan edessäsi on useampi sinua hieman hitaampi kuljettaja, joiden ohittaminen ei onnistu. Ohittaminen voi olla vaikeaa myös edelläsi kaarteet hitaasti ajavasta, mutta suorille kovaa kiihdyttävästä kuljettajasta johtuen. Tule silloin radalta varikolle ja portin kautta takaisin radalle parempaan väliin.
 • Jos joudut pysähtymään radan varteen, pysähdy sellaiseen kohtaan, ettei siitä aiheudu vaaraa takaa tuleville.
 • Jos tulet kaarteeseen niin kovaa, että ajaudut asfaltilta ulos, kannattaa takajarru polkaista pohjaan ja välttää etujarrun käyttöä, joka johtaa pehmeällä alustalla helposti kaatumiseen.
 • Ellet kaadu ulosajossa, voit harkintaa käyttäen palata radalle turvalliseksi katsomassasi paikassa. Jos epäilet pyöräsi katteissa tai renkaissa olevan runsaasti hiekkaa, joka tulisi radalle, on parempi jäädä odottamaan, että sinut noudetaan ajovuoron päätyttyä pyörinesi radalta pois.

Rengaspaineista

 • Hitaassa ryhmässä voit ajaa samoilla rengaspaineilla kuin maantieajossa.
 • Painemittari on hyvä olla mukana, jotta voit tarkastaa paineet ennen ajojen alkamista.
 • Jos käytät maantiellä renkaan tai moottoripyörän valmistajan suosittelemia arvoja korkeampia paineita renkaiden kulumisen hidastamiseksi, pudota paineet suositusarvoihin. Rengas kuumenee radalla enemmän kuin maantiellä ja sen paine nousee muutaman barin kymmenyksen.

Vinkki: alustahuolto

 • Nopeusryhmästä riippumatta pyöräsi jousituksen ja iskunvaimennuksen eli alustan toimivuus on tärkeämpi asia kuin rengaspaineet.
 • Pyöräsi määräaikaishuoltoihin ei välttämättä kuulu etu- ja takaiskunvaimentimien öljyn ja tiivisteiden vaihto. Huollata myös alusta.
 • Toimiva alusta aikaansaa sen, että rengas pysyy mahdollisimman suuren osan ajasta asfaltin pinnassa kiinni. Tällöin rengas kuluu maltillisesti ja pito on parhaimmillaan.
 • Jos huolto on laiminlyöty, ei alustaa saa välttämättä säätämälläkään hyvin toimivaksi.

TAKAISIN


 

  "Etkö ole vieläkään oppinut ajamaan?" - keski-ikäisen motoristin äiti ajo-opetuksesta